Op dinsdag 29 januari 2019 organiseerden wij de kennissessie ‘Puzzel in de Openbare Ruimte’ voor onze klanten in Museum en Sterrenwacht De Sonnenborgh te Utrecht. In dit artikel vind u een terugblik op deze interessante dag.
Heeft u de dag gemist of wilt u het nog een keer herbeleven? Bekijk dan onze aftermovie!
Terugblik kennisdag
Onder de sterrenhemel van Museum en Sterrenwacht de Sonnenborgh vond de kennissessie ‘Puzzel in de Openbare Ruimte’ van BeheerVisie plaats. Samen met onze klanten keken we naar de toekomst van meldingen in de openbare ruimte met interessante sessies over de Omgevingswet en Smart Cities.
Omgevingswet
Jan-Peter Reumerman, Director Product Management bij Conxillium, gaf inzicht in de Omgevingswet en hoe je hier als gemeente op kunt inspringen. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor de openbare ruimte vereenvoudigen en samenvoegen. Deze wet gaat in 2021 in. Maar wat wordt er nou precies bereikt met deze wet? Concreet zijn dit de volgende drie punten, volgens Reumerman:
- Doorlooptijden voor vergunningen of bestemmingsplannen worden korter
- De overheid betrekt de bevolking (eerder) bij ruimtelijke plannen
- Regels worden eenvoudiger voor iedereen
Klinkt logisch, toch? Maar hoe moet je hier als gemeente of leverancier van software op inspringen? Bij het inrichten van de Omgevingswet is het van groot belang dat er koppelingen worden gerealiseerd tussen verschillende systemen, zodat we sneller en met consistente data antwoord kunnen geven op de vragen van de burger. Denk bijvoorbeeld als koppelingen via geografie, koppelingen met sensoren of het koppelen op basis van standaarden.
En hoe gaat MeldDesk hier in de toekomst mee om? Reumerman noemde op het laatst nog een aantal onderwerpen waar MeldDesk aan gaat werken. Als eerste draagt MeldDesk bij aan de Omgevingswet door in te zetten op gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast gaat BeheerVisie ook goed kijken naar de aansluiting met verschillende systemen en standaarden (BOR, sensoren en IMBOR).
Smart Cities
Na de interessante sessie van Jan-Peter Reumerman vertelde René Ebbers over Smart Cities. Hij was algemeen directeur van het bedrijf I-Real. I-Real creëert het Internet of Things voor de publieke sector en zijn met name gespecialiseerd in de water- en energiemarkt. In zijn presentatie ging hij in op Smart Cities en hoe het toekomstlandschap er uit gaat zien.
Hoe ver zijn tech-bedrijven met Artificial Intelligence? Het klinkt als toekomstmuziek, maar in Silicon Valley ontwikkelen ze inmiddels chips die geheugen kunnen opslaan wanneer je deze implementeert in je hersenen. Er is zelfs al een groep proefpersonen die hiermee aan het experimenteren zijn. Het is inmiddels duidelijk wat voor impact AI kan hebben, maar de meeste mensen zijn nog huiverig. Hoe ziet de wereld eruit over 30 jaar? Ebbers zette iedereen aan het denken.
Op een kleinere schaal is I-Real al actief bezig met sensoring en AI. Ebbers vertelde dat zij met hun software en sensoren alle onderdelen uit de fysieke wereld om ons heen kunnen verbinden. I-Real levert daarom niet alleen software, maar ook sensoren, PLC’s, meters en modems. We zijn benieuwd wat de toekomst van de publieke sector gaat zijn met partijen als I-Real.
Rondleiding Museum en Sterrenwacht De Sonnenborgh
Na een heerlijke lunch hebben we met alle aanwezigen een rondleiding gekregen door het museum van De Sonnenborgh. Al met al was het een erg geslaagde dag en kijken we met een positief gevoel terug.
Op naar de volgende kennissessie!