Gemeente Papendrecht

laagdrempelig meldingen maken

Jaarlijks krijgt Papendrecht tussen de 3.500 en 4.000 meldingen over de openbare ruimte. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen nu inwoners ook anoniem meldingen kunnen doen. De gemeente heeft daar bewust voor gekozen. “We vinden het belangrijk om meldingen zo laagdrempelig mogelijk te maken en zien al dat dit leidt tot een toename.”

Upgrade

Binnen de regio Drechtsteden werkt de gemeente Papendrecht samen met de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Zwijndrecht. “Papendrecht werkt al ongeveer zeven jaar met MeldDesk”, vertelt Eric Monster, teamleider Dienstverlening bij de gemeente Papendrecht en als zodanig verantwoordelijk voor de balies, receptie en telefonie, inclusief webcare. Recent voerde de gemeente samen met BeheerVisie nog een upgrade door. “We werken nu ook met een interactieve kaart waar alle meldingen op staan en we hebben de MijnGemeente App in gebruik genomen. Verder werkt de buitendienst nu met de MeldDesk App en is het beheer van het systeem opnieuw ingericht.”

“De buitendienst gaat met een smartphone of tablet op pad en hoeft dus niet telkens heen en weer naar de gemeentewerf om reparaties door te geven. Dat werkt fantastisch.”
Eric Monster
Teamleider Dienstverlening bij gemeente Papendrecht

Bekendheid

Op de interactieve kaart kunnen inwoners anoniem een melding doen als ze dat willen. Op de kaart zien ze precies of er al een melding is gedaan en wat de status van de melding is. Dit voorkomt dubbele meldingen. Een van de voordelen van de MeldDesk App voor de buitendienst is dat de afhandeltijd van meldingen wordt verkort. “De buitendienst gaat nu met een smartphone of tablet  op pad en hoeft dus niet telkens heen en weer naar de gemeentewerf om reparaties door te geven. Dat werkt fantastisch.” Om de MijnGemeente App bekendheid te geven, communiceert de gemeente actief in lokale kranten en op de website. Ook geven baliemedewerkers flyers mee aan klanten en vertellen medewerkers inwoners ook telefonisch dat ze de Mijn Gemeente App kunnen installeren. Eric Monster: “Daar wordt goed gebruik van gemaakt.”

Koppelingen

De teamleider is zeer te spreken over de samenwerking met BeheerVisie. “Ze luisteren goed naar onze wensen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld in gesprek over onze wens om meldingen die we via WhatsApp krijgen automatisch te koppelen met MeldDesk. Nu gebeurt dat nog handmatig.”

Ook wordt nagedacht over de doorontwikkeling van het proces en de applicatie. “Het zou mooi zijn als onderhoudsplannen voor de openbare ruimte ook te koppelen zijn met de MeldingenKaart. Als er dan een melding komt over hoog gras bijvoorbeeld, zou het programma automatisch kunnen aangeven wanneer er volgens het onderhoudsplan gemaaid wordt en dat in de interactieve kaart zetten. Mijn ervaring is dat BeheerVisie altijd open staat voor dit soort suggesties en geïnteresseerd is om de applicatie door te ontwikkelen.”

0
Inwoners